CHOV
Home » CHOV

CHOV

Chovný program SilverStone Ranch je založený na velmi kvalitních a již prověřených cuttingových a reiningových otcovských liniích 25 chovných klisen. Hlavním cílem je během příštích let produkovat vysoce kvalitní a zdravé sportovní koně především se zaměřením na cutting ale i další westernové disciplíny - reining, working cowhorse, dobytkářské disciplíny atd. Předpokládaná celková roční produkce je okolo 10 - 15 hříbat.

Samotný plán odchovu hříbat se skládá z několika časových úrovní:
Hříbata se rodí na otevřených pastvinách od začátku března, kde zůstávají až do konce 6. měsíce věku společně se svými matkami a ostatními vrstevníky. (Hříbata nejsou ustájována v boxech a pastviny jsou vybaveny kvalitními přístřešky, které chrání před nepřízní počasí a slouží pro případ odpočinku).

Od narození jsou hříbata v každodenním kontaktu se svými ošetřovateli. Kontakt s hříbaty je založen na intenzivní, ale zcela jednoduché a přirozené komunikaci bez vyvíjení jakéhokoli nátlaku. Pro ošetřovatele je v tomto období hlavní úkolem sledování zdraví a správného vývoje nohou a korektního postoje.

Hříbata se po celou tuto dobu učí vnímat přirozeně naši přítomnost, doteky po celém těle a navykají si na základní každodenní ošetřování a péči. Všechny tyto postupy se pravidelně opakují až do doby, než je hříbě začne pokládat za zcela přirozené a důvěřuje nám.
Do 6. měsíce věku hříbata tedy procházejí základním výcvikem nazývaným „Halter Broke“. Na konci výcviku hříbata zvládají bezproblémové chození na ohlávce, samostatné uvázání mimo skupinu ostatních, zvedání všech nohou a klidný postoj při ošetřování.

Na konci 6. měsíce jsou hříbata odstavována od svých matek a do jednoho roku svého věku už pobývají na otevřených pastvinách pouze se svými vrstevníky. Po dosažení jednoho roku se oddělí mladí hřebečci od klisniček. V tuto dobu začínáme připravovat na základě našich dosavadních poznatků a zkušeností první rozsáhlejší vyhodnocení charakterových vlastností a sportovních předpokladů každého hříběte.

V rozmezí od jednoho roku do dvou let se mladí koně pravidelně přehánějí na víceúrovňové pastviny, kde se seznamují s náročností terénu a zdokonaluje se jejich pohybový aparát. Taktéž pravidelně přicházejí do pasivního kontaktu s dobytkem. Všechna hříbata jsou nadále v každodenní péči svých ošetřovatelů. Pro trenéry však tato doba znamená poměrně intenzivní sledování a vyhodnocení fyzického a psychické zdraví, korektního postoje, sportovních předpokladů a charakterových vlastností u každého individuálního hříběte. Na základě všech těchto kritérií se rozhodne o kvalitách každého jedince a jeho zařazení do dalšího tréninku.

Dva roky od narození hříběte následuje zařazení do 4 měsíčního základního tréninku. Prvním krokem je práce ze země v kruhové ohradě, po které následuje individuální obsednutí mladého koně. Vzhledem k průběžné přípravě po dva předchozí roky, kdy se hříbata učí základní pravidla při ošetřování a komunikaci se svými ošetřovateli a trenéry a vytváří se nemalé pouto důvěry, samotné obsednutí zpravidla nebývá nijak komplikované a netrvá dlouho.

Poměrně krátce po obsednutí se mladí koně s trenérem v sedle poprvé vydávají na tréninkové vyjížďky po pastvinách, kde trénují v krátkých časových intervalech max. 30 min. denně 5x týdně. Právě z důvodu, že se vrací zpět do prostoru pastvin, který jim je velmi dobře znám, nejsou vystavováni neznámým podmětům a zůstávají tak v maximální psychické pohodě. Díky tomu se učí velmi snadno a rychle soustředění na práci pod sedlem v různorodém terénu, ideálnímu rozložení váhy pro správný pohyb všech nohou a současně s tím přirozenému vnímání dalších nových podmětů, se kterými přijdou v průběhu tréninku do kontaktu. Nemalý důraz je kladen i na odpočinek po práci. Celý tento tréninkový program, kde se mladí koně postupně učí novému režimu je založený na naprosté přirozenosti a vzájemné důvěře bez vyvíjení nátlaku. Odehrává se z počátku pouze v kruhové ohradě a poté několik měsíců venku v přírodě na otevřených pastvinách, minimálně na vyhrazené jízdárně. Na konci tohoto prvního tréninkového období jsou mladí koně připraveni chodit v kroku, klusat a cválat, zastavovat, couvat a otáčet se na obě strany. Dále jsou seznámeni s prací v terénu, mají pevné chody, přirozeně reagují na mnoho vnějších podmětů a nadále zůstávají v naprosté psychické pohodě. Perfektní zvládnutí těchto základů a dobré fyzické zdraví je naprosto nezbytným krokem pro další úspěšný rozvoj každého jedince a jeho vrcholovou sportovní kariéru.

Po ukončení tohoto období přichází již poslední a pro nás a naše trenéry nejdůležitější vyhodnocení každého individuálního jedince s ohledem na jeho dosavadní výsledky, charakterové a fyzické vlastnosti a předpoklady. Následuje zařazení do vhodného sportovního programu, kde jsou mladí koně rozděleni do skupin se zaměřením na práci s dobytkem (cutting, working covhorse atd.) a koně vhodné na reining.

Novinky

Hříbátka 2023

Hříbátka 2023

30.9. 2023 / zobrazeno 58668×

Představujeme vám naše letošní hříbátka: foto#21588 foto#21623 foto#21624 foto#21611... více

Pozvánka

Pozvánka

28.2. 2023 / zobrazeno 51410×

Zveme vás na další wellness pobyt s oblíbeným programem JÍDLO JE KÁMOŠ. Tentokrát se... více

Zimní pozvánka

Zimní pozvánka

8.12. 2022 / zobrazeno 21482×

Přemýšlíte o dárku, který rozzáří oči vašich nejbližších? Darujte splněný sen... více

Vánoční nabídka koní na prodej

Vánoční nabídka koní na prodej

25.11. 2022 / zobrazeno 5276×

Všichni nabízení koně z mimořádné vánoční nabídky již našli své nové majitele... více

Poděkování

Poděkování

úterý 18. říjen, 2022 / zobrazeno 45915×

Všem zájemcům o koně na prodej děkujeme za váš veliký zájem. Všichni nabízení koně... více

PF 2022

PF 2022

4.1. 2022 / zobrazeno 47982×

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok 2022! Merry Christmas and Happy New Year 2022!... více

SILVERSTONE Living - otevíráme 22.2.2022

SILVERSTONE Living - otevíráme 22.2.2022

15.12. 2021 / zobrazeno 6846×

Srdečně Vás zveme ke zhlédnutí promo videa našeho dokončeného projektu SILVERSTONE Living!... více

Podzimní prodej koní

Podzimní prodej koní

15.11. 2020 / zobrazeno 20869×

V říjnu na našem ranči proběhl velký podzimní prodej koní. Nové majitele mají plemenní... více




Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace